Symbiose Trauma

Symbiose trauma, ook wel bekend als "relatietrauma" of "hechtingstrauma", verwijst naar de schadelijke effecten van verstoorde of ongezonde hechtingsrelaties in de vroege kindertijd. Het ontstaat wanneer er langdurige negatieve interacties zijn tussen een kind en zijn/haar ouders of verzorger, die normale hechtingsprocessen verstoren.

Lees meer »

Fibromyalgie

ledereen voelt wel eens pijn of is wel eens stijf. Bijvoorbeeld door een verkeerde houding, overbelasting of een griepje. Dit gaat vanzelf over. Bij mensen met fibromyalgie blijft de pijn echter zonder dat er sprake is van een aanwijsbare oorzaak zoals beschadigingen of vergroeiingen.

Lees meer »

Geboorte trauma

Niet alleen moeders kunnen een trauma overhouden aan een heftige bevalling, ook baby’s krijgen vaak meer mee dan we denken. Zij kunnen daar een geboortetrauma aan overhouden. Dat kan zich uiten in fysieke en mentale klachten.

Lees meer »

De nervus vagus

De nervus vagus, ook wel de zwervende zenuw (tiende hersenzenuw) genoemd, is een fascinerende en belangrijke zenuw die van de hersenen naar de buik loopt. Het is een van de langste zenuwen in het menselijk lichaam en heeft een belangrijke rol bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties.

Lees meer »

Trauma

We denken bij trauma vaak aan wat iemand heeft meegemaakt. Maar het gaat er minstens zo vaak om wat iemand níet heeft gekregen: gezonde hechting, veiligheid, voorspelbaarheid. En ook dat kan grote klachten veroorzaken.

Lees meer »