De vaderwond

Gepubliceerd op 6 januari 2024 om 14:04

De vaderwond

Als je opgroeit zonder echte of volledige binding met één van je ouders dan werkt dat in de meeste gevallen diep door in de rest van je leven. De sporen die het na laat:

Uit de verschillende psychologische stromingen en onderzoeken komt duidelijk naar voren dat ieder mens anders reageert op traumatische ervaringen. Je kunt het opgroeien zonder contact met je vader zondermeer scharen onder de noemer ‘traumatische ervaring’. Wat voor iedereen hetzelfde is, is dat zo’n situatie sporen achter laat. Veel van deze sporen verdwijnen in je onderbewuste. Je ontwikkelt als het ware overlevingspatronen om verder te kunnen leven. De kunst is om de symptomen van deze overlevingspatronen bij jezelf te gaan herkennen. Want het goede nieuws is dat je weer helemaal jezelf kunt worden. Jezelf, het pure en mooie mens met alle unieke kwaliteiten die je hebt meegekregen bij je geboorte, want in de kern zijn alle mensen mooi heel.

De vaderwond manifesteert zich als:

- Je moet het zelf doen.

- Hard werken om de pijn niet te hoeven voelen. 

- Mezelf bewijzen syndroom. Ik zal ‘ze’ (mijn vader) wel eens laten zien wat ik allemaal kan. 

- Geen hulp vragen, vooral niet van mannen. 

- Meer belang hechten aan wat je kunt dan aan wie je bent

- Een constant gevoel van niet volstaan, schaamte en niet goed genoeg te zijn

- Jezelf alleen kunnen zien door waardering van anderen (co-dependency)

- Dingen op je schouders nemen die niet passen bij je leeftijd

- Gebrek aan zelfrealisatie, niet weten wie je bent en wat je wil in het leven

- Worsteling met verslavingen (seks, porno, werk, drugs, alcohol, etc.)

- Chronische depressie en angst

- Agressie

- Isolement

-Problemen met autoriteit (wantrouwen, wrok, paranoia, samenzweerderige gedachten)

 

Ook in relaties kan de Vaderwond zich openbaren.

Door de vaderwond hebben veel mannen moeite hebben om de ruimte te creëren voor het vrouwelijke, is omdat hun vader nooit echt ruimte voor hen heeft gecreëerd voor het mannelijke, waardoor ze onbewust veiligheid zoeken in het vrouwelijke.

Als ze een somberder humeur heeft, wordt hij angstig en probeert hij haar toestand te veranderen om zich weer veilig te voelen, waardoor ze zich niet gevalideerd voelt.

Elke kleine verandering in haar energie doet hem instorten, struikelen, hij is gehecht geraakt aan haar zachtheid en uitstralende liefde en weet niet wat hij moet doen als hij wordt geconfronteerd met haar donkerdere vrouwelijke energie.

Hij is als een blaadje geworden dat in de wind wordt heen en weer geslingerd. Haar energie bepaalt hoe veilig hij zich van binnen voelt. Hoe meer hij struikelt, instort, hoe onveiliger ze zich bij hem gaat voelen.

Ze voelt zich onbemind en vindt dat slechts delen van zichzelf geaccepteerd worden door hem.

Hij zit vast in een vicieuze cirkel waarin hij zijn gevoel van veiligheid op haar projecteert. Hij gelooft dat als ze maar in haar zachte, liefdevolle energie kan blijven, hij zich eindelijk voor altijd veilig zal voelen.

Dit is een dynamiek die voor beiden enorm lijden veroorzaakt, de polariteit in de relatie omdraait en het vertrouwen en de passie uitholt.

Hij moet innerlijke veiligheid en geborgenheid creëren, zodat hij niet langer afhankelijk is van haar energie en zij moet ontvankelijk zijn, hem binnenlaten als hij de ruimte creëert zodat ze zichzelf mag en kan zijn.

Deze dynamiek komt vaak voort uit een vaderwond in beide. Zowel bij de vrouw als man.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.