De nervus vagus

Gepubliceerd op 17 oktober 2023 om 20:39

De nervus vagus, ook wel de zwervende zenuw (tiende hersenzenuw) genoemd, is een fascinerende en belangrijke zenuw die van de hersenen naar de buik loopt. Het is een van de langste zenuwen in het menselijk lichaam en heeft een belangrijke rol bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties.

Een van de interessante aspecten van de nervus vagus is de link met opgeslagen trauma in het lichaam. Traumatische ervaringen kunnen een impact hebben op het zenuwstelsel en kunnen leiden tot langdurige veranderingen in de manier waarop het lichaam reageert op stress en externe prikkels. Dit wordt vaak geassocieerd met een overactief sympathisch zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de "vecht-of-vlucht"-reactie.

Trauma-gerelateerde aandoeningen zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen invloed hebben op het zenuwstelsel en kunnen leiden tot overactivering van de nervus vagus, wat zich kan uiten in symptomen zoals hypervigilantie (een verhoogde staat van alertheid), hartkloppingen, kortademigheid en andere stressreacties.

Door de nervus vagus te activeren, door middel van de Body Remembers Trauma Therapy (BRTT®) en ademhalingstechnieken (TRB®) kan men de activiteit van het parasympathische zenuwstelsel vergroten en zo de balans herstellen tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Dit kan helpen bij het verminderen, zelfs het verhelpen van de gevolgen van opgeslagen trauma en stress op het lichaam en de geest.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.